Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör
Sista ansökningsdag
30 april, 2024
Utbildning
2-årig eftergymnasial yrkesutbildning, heltid. Utbildningen ges inte på distans.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt datorvana.

Informationsdag
7 eller 14 maj 2024 – Dagen (halvdag) är obligatorisk och sker på plats i Vimmerby. Alla behöriga sökande får en inbjudan.
Kostnader
För mer information eller frågor
banner Medicinsk sekreterare vt24
Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör

Studera till Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör på Vimmerby folkhögskola!


Detta är utbildningen för dig som vill jobba med administration, dokumentation och kommunikation. Har du ett stort språkintresse? Är du noggrann och serviceinriktad? Vill du gå en utbildning som leder till jobb? Då ska du söka vår utbildning!


Läs om Josef Alin och varför han ville bli medicinsk sekreterare! Länken öppnas i en ny flik.Vad gör en medicinsk sekreterare/vårdadministratör?

Medicinsk sekreterare är ett yrke som utvecklas och förändras. Arbetsuppgifterna är många och varierande. Förutom att skriva patientjournaler finns flera administrativa uppgifter som tidbokning, remisshantering, registrering i kvalitetsregister och receptionsarbete. Digitala verktyg används i det dagliga arbetet och utvecklas hela tiden. En annan arbetsuppgift är att klassificera diagnoserna som läkarna ställer. Du kan arbeta på sjukhus, mottagningar och hälsocentraler. 

Medicinsk sekreterare kallas även vårdadministratör, läkarsekreterare eller medicinsk vårdadministratör. Olika regioner och verksamheter använder olika titlar. 


Vem är du som söker vår utbildning Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör?

Du har ett stort språkintresse, gillar att skriva texter och har goda kunskaper i det svenska språket. Du vill arbeta med administration eftersom du är organiserad, noggrann, ansvarsfull och lösningsorienterad. Du har vana vid att arbeta med datorer för att skriva och kommunicera. 


Vad lär du dig på utbildningen?

Vår utbildning till medicinsk sekreterare/vårdadministratör har funnits i mer än 20 år. Vi är en av få skolor som arbetar i journalsystemet Cosmic, vilket används i verksamheterna i de flesta regionerna i Sverige. Utbildningen omfattar fyra terminer och det ingår 15 veckors lärande i arbete (LIA), där du praktiserar i verksamheten, fördelat på de fyra terminerna. 

Administration 

Administrativa uppgifter kan innefatta receptionsarbete, registrering och sammanställning av statistik. Under utbildningen får du lära dig hur den svenska hälso- och sjukvården är organiserad samt vilka lagar som styr den. Du får kunskap om metoder och utvecklingsverktyg som används i förbättringsarbeten. Under LIA (lärande i arbete) får du förankra och omsätta teoretiska kunskaper i praktiskt arbete ute i verksamheten. 

Dokumentation 

Du får lära dig hur man skriver en patientjournal och andra typer av texter som brev, intyg och rapporter. Vi jobbar i journalsystemet Cosmic som används i majoriteten av regionerna i Sverige. För att kunna utföra patientrelaterad dokumentation på ett patientsäkert sätt får du dessutom kunskaper i anatomi, sjukdomslära och medicinsk terminologi.  

Kommunikation

Under utbildningen får du utveckla din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på ett korrekt sätt. Du får även lära dig använda det engelska fackspråket för vården. Utbildningen ger dig kunskap inom kommunikation och arbetspsykologi för ett gott samarbete inom en arbetsgrupp, men också för kunna bemöta patienter respektfullt. Du får lära dig använda IT för informationssökning, presentation och kommunikation.


Hur arbetar vi?

Vi varvar föreläsningar, enskilt arbete och grupparbete med praktiska arbetsuppgifter. Vi gör även studiebesök i olika verksamheter samt bjuder in externa föreläsare. Inom utbildningen arbetar vi ämnesintegrerat för att du ska se helheten inför yrkeslivet och utveckla din förmåga att samarbeta. Utbildningen är på heltid och sker på plats i skolan. Den ges inte på distans. 


Utbildning förankrad i arbetslivet

Varje termin har du ett antal veckor LIA (lärande i arbete). Då får du praktisk erfarenhet av både medicinsk dokumentation, d.v.s. journalhantering, och administrativt arbete inom vården. Här får du öva på olika arbetsuppgifter och delta i de dagliga rutinerna på arbetsplatsen. LIA ger vid kunskap om hur olika arbetsplatser inom vårdsektorn fungerar. Vi försöker i möjligaste mån placera din LIA i närområdet eller på hemorten. Under LIA:n knyts ofta kontakter som leder till jobb.


Viktig information om antagningsprocessen

För att kunna bli antagen måste du skicka in en komplett ansökan med betygskopior. Efter sista antagningsdag skickar vi ut en inbjudan till en informationsdag till alla behöriga sökande. Dagen (halvdag) är obligatorisk och sker på plats i Vimmerby där språktester i svenska och engelska sker under dagen. Vi antar sedan utifrån resultaten i det språkliga antagningsprovet. 

Utbildningsplan

Kurser som ingår i utbildningen

Medicinsk dokumentation

Anatomi och sjukdomslära

Diagnosklassificering

Språket i hälso- och sjukvården

Forskningsmetodik och rapportskrivning

Organisation och ledarskap

Arbetspsykologi och bemötande

Informationsteknik

Kvalitets- och förbättringsarbete

Lärande i arbete

Projektarbete

Vårdjuridik

 

Kursplan

Länk till utbildningens aktuella kursplan

 

Lärare

Bilder från utbildningen