Musikallinjen
Utbildning
Yrkesutbildning – två terminer
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet till yrkeshögskola. Ta kontakt med skolans Studie- och yrkesvägledare om du vill veta mera.
Sista ansökningsdag
2022-04-15
Utbildningen startar
2022-08-22
Kostnader
musikallinjen
Musikallinjen

Musikallinjen

Vimmerby folkhögskolan satsar på en ny 1-årig musikalutbildning som beräknas starta hösten 2021. Lektionerna är till största del praktiska med teoretiska inslag. Utbildningen lägger ett stort fokus på dansträning då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister med kunskap inom flera olika dansstilar. I utbildningen ingår också individuell sång och körsång samt kurser i drama/scenisk gestaltning.

Om utbildningen

Undervisningen sker på plats på folkhögskolan och i Vimmerby Kulturskolas lokaler då de är anpassade för konstnärlig verksamhet. 

Utbildningen ges under förutsättningen att det blir minst 14 deltagare.

Utbildningens mål

Att utveckla deltagarnas förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren. Att ge en bra grund och förutsättningar för fortsatta studier.  

Kurser som ingår i utbildningen

Kurser som ingår i utbildningen är körsång samt individuell  sång, drama/scenisk gestaltning, sceniska produktioner, musikalteater och danskurser i olika genrer såsom: jazz, stepp, modernt, street, balett. Vi läser också några kortare teoretiska kurser bland annat anatomi, historia (dans, musik, musikal, teater), kost/hälsa och mental träning. Vi erbjuder även alla  möjlighet att nå sina mål genom individuell coachning.

Ansökan

Bifoga kopior på dina betyg och ett personligt brev till din ansökan. Berätta i brevet varför du har sökt utbildningen och om dina konstnärliga erfarenheter och din målsättning med utbildningen. Audition kommer att ske utifrån de aktuella restriktioner som råder, alternativt ska filmer skickas in. Mer information kommer efter sista ansökningsdatum. 

OBSERVERA!

När du har fyllt i din ansökan här på vår hemsida ber vi dig att skicka in två filmer som digital audition. En film där du sjunger en valfri sång, längd: 1-1,5min samt en film där du dansar ett solo i valfri stil med samma längd 1-1,5min. Mejla filmerna till kajsa.lundahl@vimmerby.se. När vi har mottagit dina filmer bokar vi sedan in en intervju via zoom där vi får chans att lära känna dig. 

Liknande kurser

Utbildningsplan

Vimmerby folkhögskolas 1-åriga musikalutbildning är förlagd över två terminer och du läser på heltid. Lektionerna är till största del praktiska med teoretiska inslag. Utbildningen lägger ett stort fokus på dansträning då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister med kunskap inom flera olika dansstilar.

Utbildningens mål

Att utveckla deltagarnas förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren. Att ge en bra grund och förutsättningar för fortsatta studier.

Kurser som ingår i utbildningen

Individuell sång och körsång:
I denna kurs ingår individuella sånglektioner samt kör- och ensemblesång. Du utvecklar din sång- och talteknik samt lär dig röstvård.

Musikalteater/ Drama/Scenisk gestaltning:
Kursens syftar till att du ska få grundläggande kunskap i skådespelarträning och prova på olika metoder. Du får kunskap i kroppsspråk, rollgestaltning och textbearbetning. Du jobbar också med att sätta ihop sång, teater och dans i ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Sceniska produktioner:
Under året kommer vi att arbeta mot en större produktion med premiär i slutet av vårterminen. Parallellt med detta kommer du även under året att delta i flera mindre projekt. Auditionträning är en viktig förberedelse för framtiden. Målet är att utveckla scenvana och känna sig trygg i sitt sceniska uttryck.

Danskurser i olika genrer såsom: jazz, stepp, modernt, street och balett.
I denna utbildning vill vi erbjuda en bredd inom olika dansstilar och fokusera på att deltagarna efter genomförda danskurser känner sig starka och trygga i flera av dessa dansstilar. Under året kommer du också få arbeta med olika gästlärare.

Eget arbete/skapande:
Denna kurs avser att ge utrymme och möjlighet att få vara kreativ, både enskilt och i grupp. Här finns det tid för personlig utveckling och chans att få arbeta med egna mindre projekt.

Anatomi/träningslära:
I denna kurs får du lära dig grundläggande anatomi och träningslära. Med hjälp av personlig tränare får du möjlighet att lägga upp ett träningsschema.

Historia (dans, musik, musikal, teater):
Här kommer vi att fördjupa oss i de olika konstarternas historiska och samtida aspekter. Du får en djupare förståelse för hur de olika konstarterna uppkom, hur de påverkat varandra och dess betydelse för omvärlden i dåtid och nutid.

Kost/hälsa/Mental träning:
Här ingår grundläggande näringslära, allmänt om hälsa och träning samt mental träning och stresshantering. Att jobba med sig själv och sitt välmående är en av de viktigaste delarna för att kunna lyckas med sina egna målsättningar.

Utbildningens nivå

Utbildningen bedrivs på eftergymnasial nivå. Antagningskrav är grundläggande behörighet för yrkeshögskola.