Musikallinjen
Utbildning
Utbildning på eftergymnasial nivå – två terminer, heltid
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet till yrkeshögskola.

Ta kontakt med skolans Studie- och yrkesvägledare om du vill veta mera.
Sista ansökningsdag
2023-04-15
Utbildningen startar
2023-08-21
Examen
Utbildningsbevis
Informationsdag
Mer information angående audition kommer efter sista ansökningsdag.
Kostnader
Musikallinjen
Musikallinjen

Musikallinjen

Musikallinjen är en 1-årig musikalutbildning – i samarbete mellan Vimmerby folkhögskola och Vimmerby kulturskola!

Utbildningen lägger ett stort fokus på dansträning då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister med kunskap inom flera olika dansstilar. I utbildningen ingår också individuell sång och körsång samt kurser i drama/scenisk gestaltning. Lektionerna är till största del praktiska med teoretiska inslag.

En film om musikallinjen och musikal – produktionsår.

Om utbildningen

Undervisningen sker på plats på folkhögskolan och i Vimmerby Kulturskolas lokaler då de är anpassade för konstnärlig verksamhet. 

Utbildningen ges under förutsättningen att det blir minst 12 deltagare.

Utbildningsplan

Vimmerby folkhögskolas 1-åriga musikalutbildning är förlagd över två terminer och man läser på heltid.

Utbildningens mål

Att utveckla deltagarnas förmåga, kreativitet och teknik inom musikalgenren. Utbildningen lägger ett stort fokus på dansträning då branschen efterfrågar tekniskt starka musikalartister med kunskap inom flera olika dansstilar.

Kurser som ingår i utbildningen

Individuell sång och körsång:
I denna kurs ingår individuella sånglektioner samt kör- och ensemblesång. Du utvecklar din sång- och talteknik samt lär dig röstvård.

Musikalteater/ Drama/Scenisk gestaltning:
Kursens syftar till att du ska få grundläggande kunskap i skådespelarträning och prova på olika metoder. Du får kunskap i kroppsspråk, rollgestaltning och textbearbetning. Du jobbar också med att sätta ihop sång, teater och dans i ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Sceniska produktioner:
Under året kommer vi att arbeta mot en större produktion med premiär i slutet av vårterminen. Parallellt med detta kommer du även under året att delta i flera mindre projekt. Auditionträning är en viktig förberedelse för framtiden. Målet är att utveckla scenvana och känna sig trygg i sitt sceniska uttryck.

Danskurser i olika genrer såsom: jazz, stepp, modernt, street och balett.
I denna utbildning vill vi erbjuda en bredd inom olika dansstilar och fokusera på att deltagarna efter genomförda danskurser känner sig starka och trygga i flera av dessa dansstilar. Under året kommer du också få arbeta med olika gästlärare.

Eget arbete/skapande:
Denna kurs avser att ge utrymme och möjlighet att få vara kreativ, både enskilt och i grupp. Här finns det tid för personlig utveckling och chans att få arbeta med egna mindre projekt.

Anatomi/träningslära:
I denna kurs får du lära dig grundläggande anatomi och träningslära. Med hjälp av personlig tränare får du möjlighet att lägga upp ett träningsschema.

Historia (dans, musik, musikal, teater):
Här kommer vi att fördjupa oss i de olika konstarternas historiska och samtida aspekter. Du får en djupare förståelse för hur de olika konstarterna uppkom, hur de påverkat varandra och dess betydelse för omvärlden i dåtid och nutid.

Kost/hälsa/Mental träning:
Här ingår grundläggande näringslära, allmänt om hälsa och träning samt mental träning och stresshantering. Att jobba med sig själv och sitt välmående är en av de viktigaste delarna för att kunna lyckas med sina egna målsättningar.

Utbildningens nivå

Utbildningen bedrivs på eftergymnasial nivå. Antagningskrav är grundläggande behörighet för yrkeshögskola.

Bilder från utbildningen

Deltagare berättar

Julia Eriksson

Julia Eriksson

Vad heter du och hur gammal är du?
Julia Eriksson, 24 år
Vilken utbildning går du?
Musikallinjen
Varför valde du folkhögskolan?
Jag valde folkhögskolan efter några år kämpades med psykisk ohälsa och sjukskrivningar pga. det. Folkhögskola kändes som ett lagom steg tillbaka in i samhället och livet.
Vad är demokrati för dig?
Att alla ska få sin röst hörd och att alla ska ha rätt till en röst
Vad är det bästa med folkhögskola?
Att det är väldigt anpassningsbart med lyhörda lärare. Och en otrolig gemenskap som jag inte känt när jag pluggat på universitet tidigare
Hur hänger folkhögskola och demokrati ihop?
Jag upplever att alla får sin röst hörd på folkhögskolan och att vi alla är lika mycket värda
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att välja folkhögskola?
Sök – det är värt det, hur jobbigt det än känns till en början så löser det sig! Och är det något du oroar dig för eller undrar så säg det högt till någon så känns det oftast lite bättre! Det finns alltid någon som är där och stöttar dig och kan hjälpa dig!