Odling som livsstil 1 – halvdistans med fysiska träffar
Utbildning
Kurs på halvdistans med 11 träffar, studietakt: 25 %, torsdagar kl. 18-21, kursperiod: vecka 4-49, 2024. Kursen är CSN-berättigad.
Förkunskapskrav
För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du datorvana och en dator med internetuppkoppling, då delar av kursen sker digitalt.
Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri, men du betalar en servicekostnad på 600 kr för hela kursen.

Kostnad för frivilliga måltider och fyra obligatoriska kursböcker tillkommer.
För mer information eller frågor
Bildcollage på grönsaker och trädgårdsbilder
Odling som livsstil 1 – halvdistans med fysiska träffar

Odling som livsstil 1 – halvdistans med fysiska träffar

Att odla sina egna grönsaker är något av det
mest meningsfulla man kan göra.
Det är roligt, skapande och ger mat av en kvalitet
som inte går att få tag på i en affär.

Nästa kursomgång beräknas starta i januari 2025. Ansökan öppnar senare i höst.

Odling kan vara ett sätt att återknyta till naturen, uppleva årstidsväxlingar och få en fördjupad samhörighet med allt levande. På kursen Odling som livsstil närmar du dig odling från ett helhetsperspektiv med inspiration från bland annat Permakultur.

Grundkursen vill ge inspiration och kunskap till dig som lockas av tanken på att köpa mindre och odla mer, värna om jorden och lära känna likasinnade – oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har av odling.

Vad ingår i kursen?

Som en röd tråd genom grundkursen löper ditt eget permakultur-designprojekt. Du får tillgång till en stegvis guide för hur du kan observera, visionera, analysera och formge platsen du bor på så att du kan göra den prunkande produktiv – på ett långsiktigt hållbart sätt.

Kunskap och inspiration du får längs vägen innefattar teman som: hållbar livsstil och varför vi behöver ställa om, självförsörjningsstrategier, växtföljd, samodling, jordförbättring, arbetsbesparande odlingstekniker, kolrik odling, mat-hälsa-miljö, fröer och sortval, tillvaratagande av skörden, örter, ätliga vilda växter, ovanliga grönsaker, förlängd odlingssäsong och mycket mer.

Kursens upplägg – studieträffar och studietakt

Studietakten är på 25 % och kursen läses på halvdistans med åtta fysiska och tre digitala träffar på kvällstid. Mellan träffarna arbetar du med ditt eget designprojekt, praktiskt odlingsarbete, litteraturläsning samt dialog och hemuppgifter på kursens digitala lärplattform.

De fysiska träffarna hålls dels på Vimmerby folkhögskola, dels hos kursledaren (som bor mellan Vimmerby och Gamleby), dels hos kursdeltagare. Kursen vänder sig alltså till dig som bor i regionen.

Samtliga 11 träffar är på torsdagar kl. 18–21, vecka 5, 6, 11, 15, 20, 24, 34, 37, 42, 45, 49.

De första tre träffarna är digitala.

Det tillkommer några träffar i smågrupper.

Ansökan

För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du datorvana och en dator med internetuppkoppling. I kursen används Google Workspace for Education som kursplattform så du behöver kunna använda dig av Google-apparna Mail, Classroom, Meet och Drive. Grundläggande kunskaper i text- och bildhantering behövs också. Deltagare med datorvana brukar få allt att fungera med hjälp av den skriftliga guiden som mejlas ut i samband med kursstart.

Vi tar endast emot ansökningar via hemsidan, men svarar på frågor via telefon eller epost.

Lärare

Hillevi Helmfrid är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Hillevi är agronom, miljökonsult och omställare som husbehovsodlar sedan 1998. Hon är certifierad inom Permakultur-design och bor på en gård i Locknevi mellan Vimmerby och Gamleby.

Skicka epost till Hillevi

Lärare