Seniorkurs
Sista ansökningsdag
2022-04-15
Utbildningen startar
2022-08-22
harli-marten-M9jrKDXOQoU-unsplash
Seniorkurs

Seniorkurs

Om kursen 

Deltagare på seniorkursen är pensionärer som vill förkovra sig i olika ämnesområden. Kursdeltagarna är mogna människor med en lång livs- och yrkeserfarenhet bakom sig. En bärande idé och utgångspunkt i studierna är därför att utgå från denna kunskap och erfarenhet varför dialogen/samtalet och eftertänksamheten/reflektionen blir viktig i de olika mötena.

De personliga syftena med att gå kursen kan variera. Några går kursen för att man vill lära sig nya saker, andra för att den sociala gemenskapen med andra kursdeltagare medför en trevlig samvaro med intressanta människor, vilket stimulerar till nya tankar och nytt lärande. Några framhåller också betydelsen av att varje vecka ha någon fast struktur att hålla sig till, en struktur som man inte har när man inte längre är en del av arbetslivet.

Man läser två ämnen på en viss dag i veckan under en period, sedan byter man till en annan ämneskombination som ligger på en annan veckodag. Kursen består av flera olika perioder. Dessutom kan man välja ett tillvalsämne som pågår under hela kursen, t.ex oljemålning. Tillvalen varierar från år till år.

Ämnesinnehåll

Innehållet i studierna kan variera beroende på vilka lärare som är engagerade under olika terminer och beroende på kursdeltagarnas önskemål. Teman som förekommit under tidigare läsår är bland annat: konsthistoria, litterära livsöden, människan naturen och miljön, kemilaborationer, smått och gott i praktiken, musiken i Sverige under 1900-talet. 

Bilder från utbildningen