Skrivarkurs Fantastik
Sista ansökningsdag
15 maj, 2024
Utbildning
Distanskurs, 50 %, med obligatoriska digitala träffar – kursen är CSN-berättigad
Förkunskapskrav
Kursen är helt på distans så du behöver ha datorvana samt tillgång till dator med internet, webbkamera och headset med mikrofon.
Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri men det tillkommer en servicekostnad på 600 kr per termin.
För mer information eller frågor
Skrivarkurs Fantastik
Skrivarkurs Fantastik

Skrivarkurs Fantastik

Från dåtidens myter till nutidens fantastik – det mystiska, fantastiska och skrämmande har alltid engagerat människan. 

Vill du utveckla ditt skönlitterära skrivande och samtidigt lära dig mer om fantastik? Då är Skrivarkursen Fantastik för dig.

Skrivarkursen är en 1-årig kurs på distans med studietakt på 50%. Fokus ligger på kreativt skrivande inom fantastik. Fantastik är ett samlingsnamn för genrerna fantasy, science fiction och skräck samt deras subgenrer (ex urban fantasy, weird fiction osv). 

Kursen kommer bestå av förinspelade lektioner och obligatoriska gemensamma digitala träffar där vi läser och ger respons på varandras texter. Ni kommer få disponera mycket av er tid själva med att skriva de olika uppgifterna. Den teoretiska delen av kursen kommer bestå i att vi kommer titta på klassisk dramaturgi: hur bygger man upp en berättelse och hur skapar man spänning i en berättelse? Hur skapas djupa, engagerande karaktärer?

Mot slutet av kursen kommer ni få arbeta med ett längre projekt som ni bestämmer själva, exempelvis skriva en novell eller flera kortare texter.

Vi kommer titta närmare på den svenska fantastiken – en gömd guldgruva av författare och förlag som jobbar med fantastik på svenska – så därför kommer det i kursen även att ingå att ni läser noveller och texter på svenska. 

Vi använder Google som plattform och ni kommer få ett konto så ni får tillgång till ett Google Classroom där vi kommer kunna diskutera och där uppgifter och inspelade lektioner läggs upp.

Studietakten på kursen är 50% – halvtid – så räkna därför med att lägga ca 20 timmar i veckan på kursen som innefattar: att skriva, att ge respons, att läsa  och ta del av de förinspelade lektionerna. Mycket av tiden kommer ni att arbeta och skriva själva med tillgång till kontakt med lärare under givna tider. 

Skicka in ett personligt brev samt ett textprov i valfri genre. Textprovet ska vara på max 4000 ord. Innehåll och form i textprovet är helt valfri (det behöver inte vara fantastik). I ditt personliga brev berättar du kort om dig själv, ditt skrivande och varför du vill gå kursen. Textprovet och ditt personliga brev utgör grunden för antagning.

Lärare på kursen är Emil Haskett som 2024 fått Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium.

Lärare