Svenska i vården
Utbildning
Språkutbildning på folkhögskola med verksamhetsförlagt praktik inom hälso-och sjukvård
Förkunskapskrav
Utländsk utbildning inom hälso- och sjukvård
Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri.
För mer information eller frågor
Svenska i vården
Svenska i vården

Svenska i vården

Kursen riktar sig till dig som har en examen från en utländsk sjukvårdsutbildning och som behöver kunskaper i svenska enligt Socialstyrelsens krav för svensk yrkeslegitimation.

Du ansöker genom lämna en intresseanmälan via knapparna här bredvid eller genom att kontakta HR-specialist Anna Kågestad på Region Kalmar län.

Du kan tyvärr inte söka kursen direkt via vårt ansökningsformulär.

Om kursen

För att få yrkeslegitimation krävs tillräckliga kunskaper i svenska. Svenska i vården är en uppdragsutbildning som finns på två av regionens folkhögskolor, Vimmerby folkhögskola och Högalids folkhögskola.

Kursen kombinerar språkutbildning på folkhögskola med verksamhetsförlagt praktik inom hälso-och sjukvård. Vi lägger upp det så för att man ska få traditionell språkundervisning samtidigt som man får möjligheten att prata svenska inom ramen för sitt yrke, eftersom vi vet att det är viktigt att både få strukturerad undervisning och möjligheten att träna sig i att prata i olika sammanhang. Upplägget är tre skoldagar med språkutbildning och två dagar med praktik inom hälso- och sjukvården.

Språkutbildningen i svenska pågår tills dess att du som studerande når behörighet i motsvarande SVA3 på gymnasienivå, därefter är det Socialstyrelsen som avgör nästa steg.

Detta kan se olika ut, men går ut på att du kan få göra ett medicinskt kunskapsprov och praktiskt tjänstgöring inom hälso- och sjukvården. Därefter beslutar Socialstyrelsen om yrkeslegitimation.

Du hittar mer information om kursen på regionens hemsida:
Vårdutbildad utomlands

Lärare