Tidigare deltagare berättar

Du är här:
Tidigare deltagare berättar
skolbild14

Angelica Olofsson

Utbildade sig till Behandlingspedagog 2011-2013

Varför valde du att studera på folkhögskola?

Jag funderade mig nästan tokig på om jag skulle plugga till socionom, socialpedagog eller behandlingspedagog. Att jag sedan valde det sistnämnda var dels att det lät som ett roligt alternativ att läsa på folkhögskola, dels att det av praktiska skäl passade mitt privatliv bäst. Men också var det den kortaste utbildningen, vilket gjorde mig mindre stressad i valet. Det kändes som jag hade ”råd” att ångra mig i framtiden. Jag resonerade som så att skulle jag vilja omskola mig så hade jag inte slösat bort vare sig för många år eller tagit för höga studielån.

Du gick en yrkesutbildning på Vimmerby folkhögskola. Berätta om studietiden:

Det var så roligt och lärorikt! Jag hade en bra klass med god sammanhållning. Vi hade nästan dagligen intressanta, (högljudda) och givande diskussioner. Jag fick även vänner för livet!

Var/Vad arbetar du med i dag?

Idag arbetar jag som skolkurator.

Trivs du med ditt arbete?

Jag älskar mitt jobb! Det är världsbäst!

Vilka framtidsplaner har du?

Det som är så bra med mitt jobb är att det alltid finns nya saker att lära och nya människor att möta. Så mina planer är att utvecklas i mitt yrke. Dels på plats men också genom att läsa olika fristående kurser.

Katarina Westrin

Utbildade sig till Medicinsk sekreterare 2014-2016

Varför valde du att studera på folkhögskola?

Jag valde att studera på folkhögskola för att där fanns den utbildningen som jag var intresserad av.

Du gick en yrkesutbildning på Vimmerby folkhögskola. Berätta om studietiden:

Mina 2 år på Vimmerby folkhögskola var väldigt roliga och lärorika. Att dessutom få träffa så många andra yrkesutbildningar i korridorerna var riktigt roligt.

Var/Vad arbetar du med i dag?

Idag jobbar jag på medicinkliniken i Oskarshamn. Det jobbet fick jag tack vare min praktik på min utbildning.

Trivs du med ditt arbete?

Jag trivs jättebra med mitt arbete, det är verkligen rätt jobb för mig.

Vilka framtidsplaner har du? 

Min framtidsplan är att jobba vidare med det jag gör idag och att se till att så många som möjligt får veta att yrket finns och vad vi gör.

Salah Eliassi

Utbildade sig till Fritidsledare 2013-2015

Varför valde du att studera på folkhögskola?

Jag kände att det var dags att börja studera, dagens samhälle kräver utbildning för att få jobb. Själv har jag alltid haft ett intresse & brinner för att jobba med människor då jag med min sociala kompetens kan samtala väldigt lätt med folk och är förståndig.

Du gick en yrkesutbildning på Vimmerby folkhögskola. Berätta om studietiden:

Innan jag började var jag väldigt nervös, men sedan när skolan drog igång så var man inte lika nervös. Tiden på folkhögskolan var fantastisk, jag är väldigt nöjd med allt runt omkring. Man fick kontakt med klasskamraterna med tiden och allt bara flöt på. Det var en tid som man verkligen uppskattar så här dags efter att man har tagit examen.Om jag ska vara riktigt ärlig så saknar jag skolan, skolkamraterna, lärarna och alla andra personal.

Var/Vad arbetar du med i dag?

Idag jobbar jag på ett boende för ensamkommande flyktingar där jag är handledare för ett x antal ungdomar där jag ska underlätta livet för dom här i Sverige, jag vet själv hur det är att vara flykting. Jag hjälper dem bl.a med att integreras väl & sköta studierna.

Trivs du med ditt arbete?

Jag trivs utmärkt med mitt arbete, det är en utmaning som jag gillar oerhört mycket. Just nu njuter jag på jobbet, har ett leende när jag är på väg till jobbet och ingen som helst ångest.

Vilka framtidsplaner har du

Just nu fokuserar jag på jobbet och planerar för sommarens stora händelse i mitt liv, men längre fram har jag planer på att uppgradera mig i yrket & börja studera & gå på utbildningar.

Sandra-Maria Sjöblom

Läste på Vimmerby Folkhögskola 2005-2007

Varför valde du att studera på folkhögskola?

En bekant till mig hade sin mor som arbetade som studie- och yrkesvägledare på Vimmerby Folkhögskola. Hon tipsade att det var en bra skola för dom som behövde gymnasiebehörighet. Jag visste ingenting att det ens fanns en sådan skola innan jag började.

Min studietid på folkhögskolan.

Var det roligaste jag gjort. ”På den tiden” var klasserna väldigt olika mot vad dom är nu. Då var vi kanske max tio personer i varje klass och det var väldigt blandade åldrar och bakgrunder. Den yngsta i min klass var 18 och den äldsta var 40+. Vi hade väldigt roligt ihop. Det mesta var kul. Även matematik som var mitt skräckämne. Jag fick så bra hjälp att jag sista året själv valde att läsa matte C som självstudier utöver mitt vanliga schema.

Vad hände efter folkhögskolan?

Under min tid på skolan började jag förstå att det fanns ett liv efter skolan också. Att det kanske var viktigt med en vidare utbildning. Jag hade Susanne Lindvall som lärare och hon var en stor inspirationskälla. Hon fick historia att bli så sjukt roligt. Jag ville också läsa historia. Och det gjorde jag. Efter Folkhögskolan sökte jag till Historia A på Linköpings Universitet. Jag kom in, och på den vägen är det. Jag läste 1,5 år historia, gick vidare med 1,5 år svenska och sen sökte jag in på Folkhögskollärarprogrammet. Där läste jag ett år och till julen 2010 var jag färdig lärare!

Vad gör du idag?

Ja, idag jobbar här på Vimmerby Folkhögskola. Jag har mestadels Etableringskursen där jag undervisar i svenska.

Hanna

Avslutade sina studier på Allmän kurs vårterminen 2009

Varför valde du att studera på folkhögskola?

Jag valde att söka mig till Vimmerby folkhögskola och Allmän kurs eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville arbeta med i framtiden. Hade gått två år på gymnasiet tidigare men hoppade av då jag inte trivdes.

Berätta om studietiden på Folkhögskolan!

Läste klart min gymnasiekompetens och under tiden kom jag på vad det var jag ville arbeta med så jag siktade på att läsa vidare efter mina två år i Vimmerby. Eftersom jag redan hade med mig vissa kurser i ryggsäcken sedan gymnasietiden fick jag hoppa in i årskurs 2 på Allmän kurs och därmed blev (tyvärr får jag väl erkänna) min studieperiod på Vimmerbys folkhögskola bara två år. Dessa år var nog de två roligaste i mitt liv. Jag minns att det var så lätt att vilja plugga. Lärarna var så himla duktiga och hjälpsamma. De uppmuntrade alltid eleverna samtidigt som de gav konstruktiv kritik på ett bra och respektfullt sätt. Tack vare att storleken på klasserna inte var så stor bidrog detta till att gruppen sammansvetsades otroligt bra och ibland kändes det som man var en familj tillsammans med lärarna. Vill tillägga att jag aldrig har skrattat så mycket som jag gjorde under dessa år.

Vad gjorde du efter studierna på folkhögskolan?

Efter min tid på Vimmerby folkhögskola ansökte jag till Högskolan i Kristianstad. Blev uppmuntrad av lärare till att söka och jag fick tips och hjälp av studievägledaren hur jag skulle gå tillväga. Jag blev antagen och pluggade till ekonom.

Hur ser framtiden ut?

Efter tre års hårda studier i Skåne var det dags att söka jobb och jag hamnade i Småland igen. Nu har jag arbetat som skattehandläggare i Västervik lite drygt ett år och här känns det som jag kommer att stanna ett bra tag framöver.

 
Sara och Linnéa

Avslutade sina studier på Allmän kurs i juni 2013

Varför valde ni att studera på folkhögskola?

Vi båda ville plugga upp våra betyg och vi kände att folkhögskolan lockade mer än komvux. Vi hade hört att på folkhögskolan skulle man få en bättre gemenskap med både lärare och elever.

Linnéa: Innan folkhögskolan studerade jag tre år på barn- och fritidsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Men betygen räckte inte till för högskolestudier så jag sökte till allmän kurs.

Sara: Jag studerade bara två år på Estetprogrammet i Västervik. Det var ett privat gymnasium. Jag slutade för det var ingen ordning alls där och jag blev skoltrött. Därefter sökte jag till folkhögskolan.

Berätta om studietiden på Folkhögskolan!

Sara: Jag har gått 2 år på folkhögskolan och om jag blickar tillbaka på de här åren är det mest glada och roliga minnen. Jag tycker det är en bra gemenskap mellan lärare och elever. Alla lärare är superbra! Behöver man hjälp är det bara att gå och fråga och lärarna hjälper dig mer än gärna.

Linnéa: Jag har gått 1 år på folkhögskolan och jag tycker att det är väldigt lätt att hitta nya vänner och en bra gemenskap. Man får absolut vänner för livet, både lärare och skolkompisar. Lärarna är väldigt öppna och glada, det har varit väldigt många lektioner med mycket skratt. Oftast är det en väldigt lugn miljö att studera i om de inte är på virrhumör 🙂