Deltagare berättar

Här berättar några av utbildningens deltagare hur det är att studera på Vimmerby folkhögskola och vad de har för framtidsdrömmar!

Sevdije Cerkin

1. Vem är du och var kommer du ifrån?

- Jag heter Sevdije Cerkini och kommer ifrån Kosovo. Jag bor i Vimmerby.

2. Hur kommer det sig att du började studera på Vimmerby folkhögskola?

- Jag har jobbat inom industrin i många år och ville byta yrke. Jag har alltid tyckt om att jobba med barn men det var svårt att få en anställning inom barnomsorgen utan utbildning. Jag har jobbat som vikarie i olika förskolor i kommunen i några månader. Under tiden var jag intresserad av att läsa vidare och utbilda mig eftersom jag verkligen vill jobba med det här i framtiden. Jag trivdes så bra i förskolan och det kändes så himla kul att jobba med barn. När jag fick veta att Vimmerby folkhögskola skulle starta en barnskötarutbildning blev jag jätteglad och sökte hit. Jag började i februari 2019.

3. Nu går du sista terminen på Barnskötarutbildningen som är en tre terminer lång yrkesutbildning. Berätta om din tid såhär långt.

- Den här tiden har fungerat bra. Det är intressant och spännande varje dag. Jag lär mig nya saker bl.a. om barns utveckling. Ibland är det lite svårt med språket. Vi har praktik en dag i veckan. På praktiken har jag fått träffa glada och nyfikna barn. Jag har också sett hur fantastisk personalen är och vilket bra jobb de gör varje dag för att hjälpa barnen att må bra och få rätt omsorg. Lektionerna i skolan är jättebra och jag tycker vi får bra hjälp. Jag försöker vara aktiv i alla ämnen och få den kunskap jag behöver. Vi gör olika aktiviteter och lekar som vi kan använda i framtiden. Vi har jättebra lärare. Vi får mycket kunskap, utveckling, hjälp och stöd. Det fungerar jättebra i klassen och vi har roligt tillsammans. Vi är från många olika länder och vi samarbetar och hjälper varandra. I början var jag orolig men folkhögskolan är jättefin och vi har så roligt tillsammans. Om man vill byta yrke så är det bara att söka, man ska inte vara rädd, man får mycket hjälp.

4. Vilka framtidsplaner har du?

- Jag hoppas på att få ett jobb inom barnomsorgen. Det har jag längtat länge efter. Jag älskar barn så mycket och vill hjälpa dom att utvecklas och må bra i förskolan och få en ljus framtid.

Sandra Hidsjö

1. Vem är du och vart kommer du ifrån?

- Jag heter Sandra Hidsjö, är 21 år och bor i Kisa

2. Varför valde du att studera på Vimmerby folkhögskola?

- Framförallt för att en kompis redan gick här och gav skolan goda vitsord. Det är också bra pendelavstånd från Kisa. Jag ville även plugga på heltid och på Vimmerby folkhögskola fanns den möjligheten.

3. Nu går du sista terminen på Barnskötarutbildningen som är en tre terminer lång yrkesutbildning. Berätta om din tid på utbildningen såhär långt

- Det är bra att vi har praktik både på förskola och på fritidshem. Vi är en härlig klass med blandade åldrar och olika kulturer. Det hade dock varit roligt med fler killar i klassen. Vi har gjort studiebesök för att se olika förskolor och deras pedagogik. Tiderna för undervisning är bra och det är bra upplägg mellan ämnena. Det är skönt att vi läser en kurs i taget. Vimmerby folkhögskola är bra på att lyssna och ta del av våra tips och åsikter vilket också är bra för kommande deltagare.

4. Vilka är dina framtidsplaner?

- Jag hoppas på ett fast jobb inom barnomsorgen. Sen vill jag samla på mig erfarenheter i yrket som barnskötare för att kunna plugga vidare och jobba på exempelvis en familjeenhet.