Barnskötare
Utbildning
Yrkesutbildning, 3 terminer
Förkunskapskrav
Behörighet i svenska, matematik och samhällskunskap från grundskolan eller motsvarande. Nya förkunskapskrav för denna kursomgång: Behörighet i Svenska 1/SVA1 från gymnasiet.

Om du har motsvarande kunskaper kan de också vara godkända. Ta kontakt med skolans Studie- och yrkesvägledare om du vill veta mera.
Kostnader
tanaphong-toochinda-GagC07wVvck-unsplash
Barnskötare

Barnskötare

Kursstart 10 januari 2022

Utbildningen riktar sig till dig som tycker om att arbeta med barn och skapa trygghet för barn i förskola och
fridtidshem. Du är omsorgsfull, har en lekfull sida och ett pedagogiskt förhållningssätt som du kan använda såväl utomhus som inomhus. Omsorg om barnen är en viktig del av arbetet.

Om utbildningen

Utbildningen omfattar tre terminer. Utbildningen är praktiskt pedagogisk, vi lär oss tillsammans och vi lär av varandra.
Det ingår praktik under alla tre terminer Under din praktik skaffar du dig praktisk erfarenhet av arbete i barngrupp. Du får inblick i olika arbetsuppgifter och deltar i rutinerna på en arbetsplats. Praktiken är också en möjlighet att skapa kontakter med ett framtida arbetsliv.

Utbildningens förankring i arbetslivet

Utbildningen genomförs till största delen på skolan men är starkt förankrad i arbetslivet.

Det finns ett utbildningsråd med personal från skolan och barnomsorgen som samverkar och utvecklar utbildningen tillsammans. Möjligheten att anpassa utbildningen till barnomsorgens behov är stor.

Utbildningens mål

Målet för utbildningen är att de studerande ska utveckla kunskaper och färdigheter för arbete i den pedagogiska verksamheten i förskola 1-6 år.

Ansökan

Bifoga kopior på dina betyg och ett personligt brev till din ansökan. Berätta i brevet varför du har sökt utbildningen och om din yrkesbakgrund, vad du har arbetat med.

Liknande kurser

Utbildningsplan

Kurser som ingår är bl.a. pedagogiskt arbete, barns utveckling och lärande, utomhuspedagogik, drama, skapande verksamhet, pedagogiskt ledarskap, natur och teknik, språk och kommunikation, samhälle och kulturmöten.

Bilder från utbildningen

Deltagare berättar

Sevdije Cerkin

Sevdije Cerkin

1. Vem är du och var kommer du ifrån?

– Jag heter Sevdije Cerkini och kommer ifrån Kosovo. Jag bor i Vimmerby.

2. Hur kommer det sig att du började studera på Vimmerby folkhögskola?

– Jag har jobbat inom industrin i många år och ville byta yrke. Jag har alltid tyckt om att jobba med barn men det var svårt att få en anställning inom barnomsorgen utan utbildning. Jag har jobbat som vikarie i olika förskolor i kommunen i några månader. Under tiden var jag intresserad av att läsa vidare och utbilda mig eftersom jag verkligen vill jobba med det här i framtiden. Jag trivdes så bra i förskolan och det kändes så himla kul att jobba med barn. När jag fick veta att Vimmerby folkhögskola skulle starta en barnskötarutbildning blev jag jätteglad och sökte hit. Jag började i februari 2019.

3. Nu går du sista terminen på Barnskötarutbildningen som är en tre terminer lång yrkesutbildning. Berätta om din tid såhär långt.

– Den här tiden har fungerat bra. Det är intressant och spännande varje dag. Jag lär mig nya saker bl.a. om barns utveckling. Ibland är det lite svårt med språket. Vi har praktik en dag i veckan. På praktiken har jag fått träffa glada och nyfikna barn. Jag har också sett hur fantastisk personalen är och vilket bra jobb de gör varje dag för att hjälpa barnen att må bra och få rätt omsorg. Lektionerna i skolan är jättebra och jag tycker vi får bra hjälp. Jag försöker vara aktiv i alla ämnen och få den kunskap jag behöver. Vi gör olika aktiviteter och lekar som vi kan använda i framtiden. Vi har jättebra lärare. Vi får mycket kunskap, utveckling, hjälp och stöd. Det fungerar jättebra i klassen och vi har roligt tillsammans. Vi är från många olika länder och vi samarbetar och hjälper varandra. I början var jag orolig men folkhögskolan är jättefin och vi har så roligt tillsammans. Om man vill byta yrke så är det bara att söka, man ska inte vara rädd, man får mycket hjälp.

4. Vilka framtidsplaner har du?

– Jag hoppas på att få ett jobb inom barnomsorgen. Det har jag längtat länge efter. Jag älskar barn så mycket och vill hjälpa dom att utvecklas och må bra i förskolan och få en ljus framtid.

Sandra Hidsjö

Sandra Hidsjö

1. Vem är du och vart kommer du ifrån?

– Jag heter Sandra Hidsjö, är 21 år och bor i Kisa

2. Varför valde du att studera på Vimmerby folkhögskola?

– Framförallt för att en kompis redan gick här och gav skolan goda vitsord. Det är också bra pendelavstånd från Kisa. Jag ville även plugga på heltid och på Vimmerby folkhögskola fanns den möjligheten.

3. Nu går du sista terminen på Barnskötarutbildningen som är en tre terminer lång yrkesutbildning. Berätta om din tid på utbildningen såhär långt

– Det är bra att vi har praktik både på förskola och på fritidshem. Vi är en härlig klass med blandade åldrar och olika kulturer. Det hade dock varit roligt med fler killar i klassen. Vi har gjort studiebesök för att se olika förskolor och deras pedagogik. Tiderna för undervisning är bra och det är bra upplägg mellan ämnena. Det är skönt att vi läser en kurs i taget. Vimmerby folkhögskola är bra på att lyssna och ta del av våra tips och åsikter vilket också är bra för kommande deltagare.

4. Vilka är dina framtidsplaner?

– Jag hoppas på ett fast jobb inom barnomsorgen. Sen vill jag samla på mig erfarenheter i yrket som barnskötare för att kunna plugga vidare och jobba på exempelvis en familjeenhet.