Studera hos oss på Vimmerby folkhögskola

Du är här:
Studera hos oss på Vimmerby folkhögskola
skolbild14

Folkhögskola – en annorlunda utbildningsform

Folkhögskolan vänder sig till vuxna och är öppen för alla. På folkhögskolan utgår undervisningen från deltagarnas behov, tidigare kunskaper och erfarenheter. Detta innebär att du kan vara med och påverka din utbildning genom din delaktighet. Mötet mellan människor är en viktig del i folkhögskolans pedagogik.

På folkhögskolan kommer du möta många olika människor, idéer och intressen. Vår förhoppning är att det hos oss på Vimmerby folkhögskola ska finnas kurser som fångar ditt intresse och passar den nivå du befinner dig på, oavsett bakgrund eller utbildningsnivå. Folkhögskolan utgår från dina kunskaper, erfarenheter, behov och drömmar.

Vad är det som är speciellt med folkhögskola?

Allmän kurs på folkhögskola är ett alternativ till att studera på Komvux. På allmän kurs bedrivs studier som motsvarar grundskole- och gymnasienivå och dessa studier kan leda fram till samma behörigheter som på Komvux eller gymnasieskolan. Folkhögskolan intygar kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurser, men man gör det på ett annat sätt. På folkhögskolan sätts inte betyg i enskild kurser utan man får godkänt motsvarande gymnasiets kursplan när man klarar kursen. För att söka vidare får istället den som studerar ett läsår på Allmän kurs ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av deltagarens studieförmåga. Bedömningen gemensamt av alla de lärare på skolan som undervisat deltagaren. Om du sedan söker till högskola/universitet så är det på ditt studieomdöme du söker, där de som studerat på folkhögskola har en egen urvalsgrupp.

På folkhögskolan kan du även läsa profilkurser och yrkesutbildningar. Hos oss på Vimmerby folkhögskola kan du läsa yrkesutbildningar på både gymnasial- och eftergymnasial nivå. Vi har även flera olika profilkurser inom bland annat odling och hållbarhet men också inom estetisk verksamhet. Du hittar vårt kursutbud under fliken Utbildningar & kurser.